Huuhkajien historian odotetuin hetki koittaa kesäkuussa, kun maajoukkue marssii ensimmäistä jalkapallon arvokisojen näyttämölle.

Suomen miesten maajoukkue ei ole koskaan pelannut jalkapallon arvokisoissa. Nyt tuo hetki vihdoin koittaa, kun jalkapallon EM-kisat käynnistyvät kesäkuussa.

Koronapandemia siirsi kisoja jo kertaalleen, mutta nyt edes tuo ei tule enää vaikuttamaan turnauksen pelaamiseen. Kuitenkin vaikutukset näkyvät yleisön puolelta rajusti, sillä edelleen on täysin mysteeri, että paljonko yleisöä on mahdollista ottaa katsomoihin.

Tämä tietysti latistaa tunnelmaa, sillä kun unelma vihdoin toteutuu, niin suomalaisfanit eivät pääse matkustamaan paikan päälle. Kuitenkin EM-kisojen alkaessa tämä varmasti ainakin jossain määrin unohtuu, kun kiima Huuhkajien menestyksestä nousee.

Irtoaako jatkopaikka kovasta lohkosta?

Suomi pelaa samassa lohkossa Tanskan, Venäjän ja Belgian kanssa, joten mitään ilmaisia pisteitä ei todellakaan ole luvassa. Ennakkoon Belgia on tietysti lohkon suurin voittajasuosikki ja muut kamppailevat toisesta jatkopaikasta sekä mahdollisesta kolmannesta, joka on tarjolla parhaille lohkokolmosille.

Koko turnauksen kannalta isoa kuvaa tulee näyttelemään avausottelu, jossa vastaan asettuu Tanska. Tuossa pelissä ei ainakaan tappiota kestäisi, sillä muuten lohkovaiheen viimeisestä kamppailusta Belgiaa vastaan on irrottava väkisinkin pisteitä.

Suomi voi parhaana päivänä voittaa sekä Tanskan että Venäjän, mutta se vaatii aivan loppuun asti hiottua joukkuepelaamista, sillä yksilötasolla Huuhkajien eväät eivät riitä.

Päävalmentaja Markku Kanerva on kuitenkin tässä mestari ja Suomen pelaaminen on ollut jo pitkään äärimmäisen yhtenäistä ja sitoutuvaa. Tästä saatiin jo esimakua MM-karsinnoissa, jossa muun muassa vierastasapeli Ukrainaa vastaan oli kova suoritus. Mikään ei varmastikaan tule muuttumaan kisoihin lähdettäessä.

Yksi olennainen osa on myös se, että loukkaantumisia ei avainpelaajille kestä. Varsinkin kolmikko Teemu Pukki, Glen Kamara ja Lukas Hradecky on saatava täydessä iskussa viheriölle.

Suomen ohjelma jalkapallon EM-kisoissa:

Lauantai 12.6. klo 19:00 Tanska – Suomi
Keskiviikko 16.6. klo 16:00 Suomi – Venäjä
Maanantai 22.6. klo 22:00 Suomi – Belgia

EM-kisojen suurimmat mestarisuosikit

Jalkapallon EM-kisojen voittajasuosikkeja on iso pino eikä mikään maa nouse aivan kiistattomaksi voittajaehdokkaaksi.

Ehdottomasti Belgia on yksi, jolta odotetaan mestaruutta. Samat odotukset on kuitenkin myös Englannissa sekä Ranskassa. Myös Portugali on nostettava tähän samaan kastiin.

Yksi iso mielenkiinnon kohde on ”kuolemanlohkoksi” nimetty F-lohko, jossa pelaavat Ranska, Saksa ja Portugali. Se voi olla, että yksi jättiläisistä ei pääse edes jatkopeleihin.

Portugalia ei välttämättä olisi vielä pari vuotta sitten kaavailtu aivan terävimpään kärkeen, mutta viime vuosina maasta on noussut todellisia supertähtiä Euroopan kentille. Esimerkiksi ManU:ssa hurjaa jälkeä takova Bruno Fernandes on sellainen kapellimestari, että tulosta pitää tulla.